Påsken är förbi och vi kan börja njuta mer och mer av våren. I veckans avsnitt ger jag mig på den brittiska pubklassikern Fish and Chips. Eller ja, det är inte bara på pubarna som den serveras utan för de flesta britter är det lika självklart att äta Fish and Chips som det är för oss att äta tacos på fredagar. Här nedan finner du recept och inspirationsbilder men på Youtube kan du se hela videon hur du går tillväga steg-för-steg.
Besök din lokala fiskaffär och köp antingen en hel torsk på några kilo eller så handlar du färdiga filéer.
Frityrsmeten vispar du ihop med vetemjöl, bakpulver, curry, salt samt ett par deciliter öl av billig sort. Tillsätt sedan två vispade äggvitor.
Majonäsen vispar du enkelt ihop från grunden och sedan tillsätter du curry och Bostongurka. Voilá och du har världens godaste remouladsås.
Ärtstomp är lika viktigt som fisken om du frågar en engelsman på puben… Mosa kokta ärtor och blanda med finhackad schalottenlök, olivolja, nypressad citron, lite flingsalt och svartpeppar.
Egna pommes som du har skurit i stavar och förkokt i 5 minuter är ALDRIG fel. Fritera till perfekt “crunchiness”.
Till Fish and Chips känns en sval, stark, mörk, fruktig och lite sötare öl som ett självklart val.
När skall du laga din Fish and Chips? Redan till helgen kanske…
Recept
Fisken
- Torsk eller annan vitfisk (eller vad som helst bara den är FÄRSK)
Frityrsmet
- 2 dl vetemjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk curry
- 2 dl öl (en billig smuggelöl fungerar fint)
- 1-2 uppvispade äggvitor
Majonäs och Remouladsås
- 2 äggulor
- 1 tsk Dijonsenap
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2, 5 dl rapsolja
- 1 krm salt
- 0,5 krm svartpeppar
- ett par stänk Tabasco
- 1 tsk curry
- en rejäl matsked Bostongurka
Ärtstomp
- 250 gram kokta gröna ärtor
- 10 färska myntablad
- 1 finhackad schalottenlök
- knappt en halv pressad citron
- 2 msk olivolja
- 0,5 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Lämna ett svar