Påsken är förbi och vi kan börja njuta mer och mer av våren. I veckans avsnitt ger jag mig på den brittiska pubklassikern Fish and Chips. Eller ja, det är inte bara på pubarna som den serveras utan för de flesta britter är det lika självklart att äta Fish and Chips som det är för oss att äta tacos på fredagar. Här nedan finner du recept och inspirationsbilder men på Youtube kan du se hela videon hur du går tillväga steg-för-steg.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-bild-på-rätten-1024x1024.jpeg
Brittisk nationalrätt “Fish and Chips”

Besök din lokala fiskaffär och köp antingen en hel torsk på några kilo eller så handlar du färdiga filéer.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-torsk-1024x576.jpeg
En nyfångad torsk eller annan vitfisk är grunden till en lyckad middag. Min vägde 3,9kg

Frityrsmeten vispar du ihop med vetemjöl, bakpulver, curry, salt samt ett par deciliter öl av billig sort. Tillsätt sedan två vispade äggvitor.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-frityssmet-tuborg-1024x576.jpeg
Frityrsmet låter mer avancerat än vad det är.

Majonäsen vispar du enkelt ihop från grunden och sedan tillsätter du curry och Bostongurka. Voilá och du har världens godaste remouladsås.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-majo-1024x576.jpg
Majonäs, curry och Bostongurka blir den perfekta Remouladsåsen

Ärtstomp är lika viktigt som fisken om du frågar en engelsman på puben… Mosa kokta ärtor och blanda med finhackad schalottenlök, olivolja, nypressad citron, lite flingsalt och svartpeppar.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-ärtstomp-1024x576.jpeg
Ärtstomp med mynta är en smaksensation

Egna pommes som du har skurit i stavar och förkokt i 5 minuter är ALDRIG fel. Fritera till perfekt “crunchiness”.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-egna-pommes-1024x576.jpeg
Egna pommes i stekhäll ❤️
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-fritering-1024x576.jpeg
Fritera fisken i 180 grader i några minuter tills den är gyllenbrun

Till Fish and Chips känns en sval, stark, mörk, fruktig och lite sötare öl som ett självklart val.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-Innis-Gunn-1024x576.jpeg
En källarsval puböl är ett lika självklart tillbehör som pommes

När skall du laga din Fish and Chips? Redan till helgen kanske…

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är No.-57-Fish-and-Chips-citronsaft-över-fisk-1024x576.jpeg
Pressa citron över och “enjoy your meal”

Recept

Fisken

  • Torsk eller annan vitfisk (eller vad som helst bara den är FÄRSK)

Frityrsmet

  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk curry
  • 2 dl öl (en billig smuggelöl fungerar fint)
  • 1-2 uppvispade äggvitor

Majonäs och Remouladsås

  • 2 äggulor
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • 2, 5 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • ett par stänk Tabasco
  • 1 tsk curry
  • en rejäl matsked Bostongurka

Ärtstomp

  • 250 gram kokta gröna ärtor
  • 10 färska myntablad
  • 1 finhackad schalottenlök
  • knappt en halv pressad citron
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *