Det gläder mig att jag ofta får frågor om stekhällar eller Muurikka som många säger och vad man skall tänka på när man står inför ett köp av en stekhäll.
Det finns många viktiga parametrar att ta hänsyn till och nedan har jag försökt att sammanfatta det som jag anser vara viktigt för en så bekymmersfri matlagning som möjligt.

Stekpannan – kalotten

Själva kalotten som du steker i är givetvis en viktig del av stekhällen. Välj en panna som har de mest ultimata stekegenskaperna för att du skall lyckas med din matlagning. 

Jag rekommenderar en panna av kolstål med en tjocklek av minst 4 mm för bästa upplevelse. Då får du en jämn fördelning av värme över hela ytan för att undvika hotspots och maten tillagas jämnt. 

Kolstålet är också överlägset det mest hållbara över tid och kräver minimalt underhåll. Kolstål är vanligtvis lättare att hantera och rengöra än gjutjärn.

Kolstål är perfekt för matlagning som kräver snabba temperaturändringar, som att steka både mindre och större köttbitar, fisk, skaldjur och grönsaker. 

Kupningen är också värt att fundera över. Du vill ju ha en stekhäll där du kan fritera, tillaga såser, koka potatis och pasta osv. utan att det rinner utanför. Samtidigt får den inte vara för kupad så att det blir en wok för då är det svårt för maten att ligga still upp vid kanten. 

Välj även en stekhäll där du verkligen kan laga mat på hela ytan och där du har värme ända ut i kanterna. 

Brännaren

En kraftfull brännare som värmer HELA pannan är viktig. Välj en spansk brännare och så stor som möjligt så att den täcker upp så stor del som möjligt av hällen. Väljer du en större stekhäll rekommenderar jag en brännare som är anpassad för en reduceringsventil på 50 mbar.

Arbetsytor

Bra arbetsytor där du kan förbereda råvarorna vid stekhällen är viktigt. Antingen har du en arbetsbänk i direkt anslutning till stekhällen eller så kan du köpa till anpassade skärbrädor eller sidobord som du fäster direkt i stekhällens handtag. 

När du jämför olika tillverkares sidobord är det viktigt att de uppfyller just dina behov. För mig är det viktigt att sidobordet fungerar både som avställningsyta för skålar och råvaror men också som skärbräda. Du skall kunna förbereda allt ute vid stekhällen är min rekommendation. 

Vindskyddet 

Är en mycket viktig del som man kanske inte alltid tänker på. Det är en återkommande fråga i många nätforum där det diskuteras flitigt bland besvikna köpare. Du vill ju inte köpa en ny produkt för att sedan bygga ditt eget vindskydd bara för att originalet inte skyddar tillräckligt för små vindpustar.

Jag anser att du så långt som möjligt skall köpa en stekhäll där vindskyddet är integrerat i kalotten. Löstagbara pannor kan ha sina fördelar men på bekostnad av ett sämre skydd av vindar.  

Tänk också på vad du kommer att använda din stekhäll i för väderförhållanden. Bor du vid kusten där det blåser mer är det avgörande att ha ett riktigt effektivt vindskydd.

Vattentätt överdrag

Mellan matlagningstillfällena skall du enkelt kunna kunna skydda din stekhäll med ett överdrag. Se till att det är 100% vattentätt och UV-beständigt så att det håller under många år framåt. Själva stekytan eller kalotten måste vara torr för att inte rosta och tappa sina egenskaper

Arbetshöjd och ergonomi

En viktig del som mycket sällan framgår av glattiga broschyrer och som är svårt att upptäcka innan du börjar laga mat är arbetshöjden. Standard arbetshöjd i ett kök är 90 cm och det är av en anledning. Det är för att du skall kunna stå upprätt under hela matlagningen utan att få ont i rygg, axlar och ben. Därför skall du inte nöja dig med en lägre arbetshöjd bara för att du är utomhus och lagar mat. Det måste vara bekvämt för alla som deltar i matlagningen runt stekhällen.

Stabilitet

Köp en stekhäll som är stabil och står stadigt på marken. En ranglig stekhäll där drycken och råvaror ramlar över kanten vid minsta rörelse gör ingen människa lycklig.  

Storlek 

Stekhällar finns i många olika storlekar. Tänk på hur mycket mat du oftast kommer att tillaga samtidigt och välj en storlek som passar just dina behov vid ALLA tillfällen både nu och i framtiden. Ju större stekhäll du köper desto mer flexibel blir du med din matlagning. Oftast lagar vi mat hemma bara för den närmaste familjen men ibland kommer släkt och vänner på besök och då kommer du att behöva växla upp. 

En större stekhäll skapar även större möjlighet att laga hela maträtter samtidigt då du använder hela ytan maximalt. Det går alltså fortare och du kan varmhålla de färdiga råvarorna ute mot kanterna.

Tillverkningsland, miljö och kvalitet

För minsta miljöpåverkan skall du försöka välja en stekhäll som är tillverkad i Europa eller allra helst i Sverige. Det förkortar transporter och logistikkedjan samt säkerställer en god arbetsmiljö hos tillverkaren. Kvalitetskraven är oftast högre i europeiska fabriker vilket resulterar i en bättre slutprodukt.

Rengöring och underhåll

Efter avslutad matlagning skrapar du rent med en spackelspade och torkar rent med hushållspapper. Har du lagat tex. en sås med mjölk kan proteinerna bita sig fast men då sköljer du bara ut stekhällen med varmt vatten och smörjer sedan in med lite rapsolja. 

Recensioner och rekommendationer 

Läs recensioner och rekommendationer från andra kunder för att få en uppfattning om hur väl stekhällen presterar i praktiken. Då får du betyg och feedback direkt från kunderna

Pris 

Priset på stekhällar varierar beroende på material, kvalitet, var den är tillverkad och märke. Jämför alltid äpplen med äpplen och päron med just päron. 

Sammanfattning

Välj en stekhäll som just passar dina matlagningssyften och preferenser när det gäller material, storlek och rengöring. Gör research och jämför olika alternativ, pris och vad du får för pengarna innan du tar ditt beslut. 

Det viktigaste är att matlagning utomhus på stekhäll måste vara enkelt och lustfyllt. Så är det bara. 

Har du ytterligare funderingar eller frågor så tveka inte att skicka ett mejl till info@kaptenmat.se

  • Ergonomisk arbetshöjd 90 cm
  • Kraftfull brännare med tre ringar
  • 4 mm kupat stål av bästa kvalitet
  • Marknadens bästa vindskydd