Kom igång

Kom igång, steg för steg

Montera på ben och brännare

Stekhällen levereras med tre kraftiga ben samt marknadens effektivaste brännare med en diameter på 65 cm. Montering är enkel och följ dessa steg.

  • Var två personer och den ena håller fast stekhällen i lodrätt läge. För in varje ben med plastpluggen mot marken. Skruva åt benen mycket försiktigt med handkraft. 
  • Haka i brännaren i de tre fästen på undersidan av kalotten.
  • Vänd sedan upp stekhällen på benen. Klart!

Regulatorset montering

Montera ihop och anslut ditt regulatorset till brännaren

  • Börja med att trä på slangklämmorna på slangen
  • Vrid och tryck i ena slangänden i brännaren och skruva åt slangklämman. Slangen kan upplevas som för liten men det är bara att försöka ”skruva” i den.
  • Vrid och tryck i andra slangändan i regulatorn och skruva åt slangklämman.
  • Anslut regulatorn till gasoltuben och öppna upp gasflödet max ett varv.
  • Vrid reglagen på brännaren på max flöde (kl. 9)
  • Tänd den yttersta ringen med en lång tändare typ BIC ”Mega lighter”. Normalt ”hoppar”lågan vidare och tänder upp de övriga två ringarna men ibland kan de behöva hjälp med tändningen.
  • När alla är tända sänker du gasflödet till minimum (kl. 7)
  • Nu är du klar att börja laga mat. Justera enkelt mellan max och minimum men även ibland stänga av vissa av de tre brännarringarna.

Lär dig bemästra värmen

Att lära sig reglera värmen är nog den största utmaningen med att laga mat på stekhäll. Det är så många faktorer som påverkar hur mycket värme du behöver tillföra som bland annat vilken maträtt du lagar, årstid – kallt eller varmt ute, en blåsig dag gör lågan lite orolig även om den inte slocknar.

Lär känna din stekhäll och gå på känsla. Stäng av största ringen om du inte lagar mycket mat och använd de yttersta decimetrarna för varmhållning. Oftast räcker det gott och väl att vrida gasflödet till minimum (kl. 7).

Lycka till!

Bränn in stekhällen

Själva stekhällen alltså ytan du steker på skall alltid brännas in före du kan laga mat. Det är en enkel procedur men är ett smutsigt och varmt arbete som du får lägga mellan 30-60 minuter på. Stå ute på en gräsmatta eller på ett ställe där du inte blir ledsen om det kommer fett på marken. För det är synd om det skulle komma på ditt nya terassgolv.

Gör så här:

Jag brukar alltid rekommendera att bränna in stekhällen med ett animaliskt fett som talg eller ister. I min lokala affär finns Jureskogs talg som är alldeles ypperligt. Hittar du en bit fläsksvål hos slaktaren lägger du i den också. Använd arbetshandskar och undvik att andas in röken.

  • Tänd upp alla brännarringarna på full effekt.
  • Lägg i ett paket talg i den riktigt heta stekhällen.
  • Stryk runt fettet över hela ytan med hjälp av en rostfri spackelspade med träskaft.
  • Bränn på och jobba med fettet ända tills fettet förkolnas och blir till en fast massa.
  • Skrapa ur det smuliga och brända fettet.
  • Upprepa proceduren en gång till.
  • Stäng sedan av stekhällen och låt den svalna. Häll i 1 dl rapsolja och stryk runt över hela stekytan. Torka ur med hushållspapper.
  • Nu är din stekhäll färdig och klar att användas. Stekytan blir bara bättre och bättre med tiden.

Skärbrädorna – viktig information!

Skärbrädorna är tillverkade i stavlimmad obehandlad ek och måste oljas in före de tas i bruk. Trä är ett levande material och kräver att du verkligen vårdar och oljar in med jämna mellanrum.

Skötselråd skärbräda

Skärbrädorna skall alltid förvaras torrt.

Trä är ett levande material vilket betyder att det rör sig, framför allt massivt trä. Ju fuktigare det är desto mer sväller träet, och ju torrare det är, desto mer krymper träet. Om variationerna blir för stora är det lätt att träet spricker eller böjer sig. Det som kan äventyra skärbrädan är vatten och fukt.

Låt aldrig skärbrädan stå i vatten eller med vatten på sig under någon längre period.

Det är oftast inga problem att blöta ner skärbrädan, men se till att vattnet inte får en chans att suga in. Skärbrädor av trä får aldrig diskas i diskmaskin. Tvätta hellre av den med en fuktig trasa än under rinnande vatten, och låt den aldrig stå på en blöt diskbänk där det finns chans att den kan suga åt sig fukt. Torka av den med en handduk direkt efter. Låt den sedan stå och torka. Torka aldrig skärbrädan på ett element eller i direkt solljus då detta kan göra att den torkar för snabbt vilket kan göra att det blir spänningar i träet och brädan spricker. Ju bättre mättad skärbrädan är med olja – desto bättre står den emot vatten. En skärbräda som är helt mättad kommer att hålla längre.

Olja in dina skärbrädor

Genom att olja in skärbrädan ”mättar” man porerna i träet så att vatten inte kan suga in. Skär du bara bröd och aldrig utsätter den för väta kan det räcka med en gång per år. Men om du använder den i matlagningen ofta så kanske du behöver göra det en gång i månaden.

Så gör du:

Lukt- och smakfri paraffinolja är ett bra val, kladdar inte.

Häll ut rikligt med olja på skärbrädan och stryk ut med ett hushållspapper eller liknande. Vid behov, olja in skärbrädan rikligt och låt stå under natten, torka sedan av ev. överflödig olja. Olja in eventuella torra fläckar så snart som de upptäcks. Låt det stå i minst ett par timmar så att skärbrädan får suga i sig. Ofta suger vissa delar mer än andra, och har oljan försvunnit på något ställe så fortsätt upprepa denna process till skärbrädan inte längre suger åt sig. Då är det bara att torka av överflödig olja och ställa den åt sidan för att torka. Tänk på att olja både ovan- och undersida samt kanter så att den inte riskerar att suga åt sig fukt på ena sidan – då kan den lätt slå sig eller spricka.

Lycka till med din nya skärbräda och olja in den ofta.

Överdraget

Varken kalotten som du steker i eller skärbrädorna får förvaras i fuktig miljö. Därför rekommenderas det starkt att du köper till ett överdrag som är helt vattentätt och UV beständigt för bästa skydd.

Mycket enkelt hakar du av de tre skärbrädorna och lägger dem i den kalla stekhällen. Drag sedan på överdraget och förvara stekhällen utomhus tills nästa gång du skall använda den. Använder du stekhällen endast under sommarsäsongen skall du förvara den inomhus under vintern på en torr plats.

Göra rent din stekhäll

Din stekhäll skall behandlas som en gjutjärnspanna vilket betyder att du absolut inte skall använda diskmedel vid rengöring utan endast vatten. Skrapa ur med en rostfri bredspackel av stål med träskaft i dimensioner mellan 15–25 cm.

Produktbeskrivning

Kaptenens stekhäll

Skötselråd

Skärbräda ny

  • Ergonomisk arbetshöjd 90 cm
  • Kraftfull brännare med tre ringar
  • 4 mm kupat stål av bästa kvalitet
  • Marknadens bästa vindskydd