Flankstek med pebre och sötpotatispommes
Äntligen dags för flankstek på stekhäll! Till det serverar jag pebre som är en fulländad chilensk tomatsalsa samt sötpotatispommes och chili/vitlöksmajo som dipsås. Den alltmer populära flanksteken som de flesta förknippar med grillen passar minst lika bra på stekhäll där slutresultatet garanterat alltid blir perfekt. Det här är verkligen maten som passar utmärkt att laga nu i vårsolen för att sedan drömma sig fram till sommarsäsongen med stekhällen. Servera tillsammans med ett portugisiskt rödvin från Ramos och middagen är komplett.I recepten och i filmen använder jag mig av en flankstek på US Wagyu som är extremt mör och smakrik men dyr. Därför räknar jag bara 100 gram kött per servering så räkna med extra mycket tillbehör så att gästerna blir mätta.Bästa röda vinet till flanksteken kommer från portugisen Ramos:https://www.systembolaget.se/produkt/vin/ramos-613901/
Ingredienser
Kött
- 1 hel flankstek (ca. 900 gram)
- salt & svartpeppar
Sötpotatispommes
- 2-4 stora sötpotatisar
- 2 liter frityrolja
- 1 dl majsstärkelse
- 3 msk paprikapulver
- flingsalt vid servering
Vitlök och chilimajonnäs
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vinäger
- 1 msk torkad vitlök
- 1 hel stark torkad chili
- 1 krm salt
- ½ krm svartpeppar
- 2 dl rapsolja
Pebre - recept nedan eller köp färdigt på burk gjord på färska ekologiska råvaror och utan tillsatser från https://www.maritzas.se/
- 2 heta röda chili (eller en påse Aji, se länk) http://www.kistagrossen.com/chile/
- 6 tomater
- 1 stor gul lök
- 2 klyftor pressad vitlök
- 1 kruka koriander
- ½ dl vitt vin
- 1 pressad lime
- 3 msk olivolja
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 msk mald svartpeppar
- 2 torkade heta chilifrukter om du vi ha ännu mer styrka
- 2 msk oregano
- 1 tsk torkad persilja
- 1 tsk torkad basilika
- 1 tsk torkad timjan
- salta efter smak
Lämna ett svar