Våren är kommen och vad passar då inte bättre än att samla vännerna kring stekhällen utomhus och bjuda på något riktigt gott. I veckans avsnitt bjuder jag på Crispy chicken burgers med en het mangodressing, picklad rödlök, picklat äpple och krispig isbergssallad.
Färsk svensk kycklingfärs som du blandar med hackad chili och vitlök, zesten från en citron samt salt och nymalen svartpeppar.
Het mangodressing rör du ihop i ett nafs. Ta några deciliter Youghurt (typ Turkisk el. Grekisk) och blanda i en rejäl tesked Sambal Oelek, ett par matskedar Mango Chutney och för ännu mer styrka och djup strör du över lite chilipulver.
Doppa dina tassar i vatten och forma små platta burgare på 125g styck. Panera sedan i det japanska ströbrödet Panko som finns att köpa i din mataffär.
Stek i rikligt med olja tills de blir gyllenbruna. Tänk på att innertemperaturen MÅSTE upp till minst 72 grader men det gör absolut inget om de blir 80 grader. Är du osäker på när de är klara använder du bara en instickstermometer.
Servera i rostade Briochebröd för maximal njutning. Handla gärna nybakade hos din lokala bagare.
Picklad rödlök i en klassisk 123-lag är en självklar topping. Den här förbereder du med fördel dagen innan. Gör så här: Skala, dela och skiva några lökar i tunna skivor. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen. Vänd runt då och då. Häll över på en burk och förvara i kylskåp.
123-lag
- 1 dl ättiksprit 12%
- 2 dl socker
- 3 dl vatten
När vi ändå är inne på detaljnivå så bara måste du lägga den fint strimlade isbergssalladen i iskallt vatten och in i kylskåpet i några timmar innan servering. Du får en helt annan krispighet i salladen på det sättet.
Sen är det bara att montera ihop skapelsen och ringa i klockan. Trevlig påsk mina vänner.
RECEPT
Burgare
- 500g kycklingfärs
- 1 chili (storlek och styrka efter behag?)
- 2 vitlöksklyftor
- zest från en citron
- 0,5 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Dressing
- 3 dl Youghurt typ Grekisk el. Turkisk
- 1 stor tsk Sambal Oelek
- 2 msk Mango Chutney
- ev. chilipulver, Cayenne, Habanero eller liknande
- 1 krm salt
För att du inte skall missa något av de kommande avsnitten eller om du bara vill njuta av de tidigare så gå in på YouTube med en gång. Prenumerera alldeles gratis och tryck på klockan så påminner jag dig när nytt avsnitt har kommit ut. Vi syns på tuben!
Follow My Blog
https://kaptenmat.se/blog-feed/
Get new content delivered directly to your inbox.
Lämna ett svar