Våren är kommen och vad passar då inte bättre än att samla vännerna kring stekhällen utomhus och bjuda på något riktigt gott. I veckans avsnitt bjuder jag på Crispy chicken burgers med en het mangodressing, picklad rödlök, picklat äpple och krispig isbergssallad.

Frasiga kycklingburgare som passar nästan alla

Färsk svensk kycklingfärs som du blandar med hackad chili och vitlök, zesten från en citron samt salt och nymalen svartpeppar.

Den enkla grunden till en sagolik upplevelse

Het mangodressing rör du ihop i ett nafs. Ta några deciliter Youghurt (typ Turkisk el. Grekisk) och blanda i en rejäl tesked Sambal Oelek, ett par matskedar Mango Chutney och för ännu mer styrka och djup strör du över lite chilipulver.

Het Mangodressing ?+?=?

Doppa dina tassar i vatten och forma små platta burgare på 125g styck. Panera sedan i det japanska ströbrödet Panko som finns att köpa i din mataffär.

Pankopanering gör burgarna härligt krispiga och känns så mycket fräschare än utan panering.

Stek i rikligt med olja tills de blir gyllenbruna. Tänk på att innertemperaturen MÅSTE upp till minst 72 grader men det gör absolut inget om de blir 80 grader. Är du osäker på när de är klara använder du bara en instickstermometer.

Stek i rikligt med olja och de måste upp i minst 72 grader

Servera i rostade Briochebröd för maximal njutning. Handla gärna nybakade hos din lokala bagare.

Stekhällsrostade Brichebröd ❤️

Picklad rödlök i en klassisk 123-lag är en självklar topping. Den här förbereder du med fördel dagen innan. Gör så här: Skala, dela och skiva några lökar i tunna skivor. Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull. Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen. Låt svalna i lagen. Vänd runt då och då. Häll över på en burk och förvara i kylskåp.

123-lag

  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
Picklad rödlök ger karaktär

När vi ändå är inne på detaljnivå så bara måste du lägga den fint strimlade isbergssalladen i iskallt vatten och in i kylskåpet i några timmar innan servering. Du får en helt annan krispighet i salladen på det sättet.

Krispig isbergssallad

Sen är det bara att montera ihop skapelsen och ringa i klockan. Trevlig påsk mina vänner.

RECEPT

Burgare

  • 500g kycklingfärs
  • 1 chili (storlek och styrka efter behag?)
  • 2 vitlöksklyftor
  • zest från en citron
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Dressing

  • 3 dl Youghurt typ Grekisk el. Turkisk
  • 1 stor tsk Sambal Oelek
  • 2 msk Mango Chutney
  • ev. chilipulver, Cayenne, Habanero eller liknande
  • 1 krm salt

För att du inte skall missa något av de kommande avsnitten eller om du bara vill njuta av de tidigare så gå in på YouTube med en gång. Prenumerera alldeles gratis och tryck på klockan så påminner jag dig när nytt avsnitt har kommit ut. Vi syns på tuben!


Follow My Blog

https://kaptenmat.se/blog-feed/

Get new content delivered directly to your inbox.

[jetpack_subscription_form show_subscribers_total=”false” button_on_newline=”true” custom_font_size=”undefinedpx” custom_border_radius=”0″ custom_border_weight=”1″ custom_padding=”15″ custom_spacing=”10″ submit_button_classes=”has-undefinedpx-font-size has-text-color has-background-color has-background has-primary-background-color” email_field_classes=”has-undefinedpx-font-size” show_only_email_and_button=”true”]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *