Helstekt fläskytterfilé med champinjonsås och råstekt potatis
Skepp ohoj alla stekhällslovers ⚓️Denna vecka bjuder jag på en gammal restaurangklassiker som var standard på stora konferenser när jag började arbeta som servitör på 80-talet. Då hette det fläsknoisette men flott skall det vara så numera kallas det för fläskytterfilé. Skall man vara helt korrekt så är det en urbenad kotlettrad och inget annat. I vilket fall som helst så fick jag tag på en riktigt fin bit som jag helsteker på stekhällen och serverar med portvinsstuvade champinjoner och råstekt potatis. Detta är en riktigt trevlig maträtt som passar vilken lördagslunch som helst. Eller middag också för den delen. Kohagen som vi spelade in avsnittet i ligger på Häcklinge gård i Alunda, Uppland. Köttet i filmen kommer från deras gårdsbutik. Recept finns för utskrift på min hemsida. Där finns även alla tidigare filmer jag spelat in. Allt helt utan kostnad givetvis. https://kaptenmat.se/helstekt-flaskytterfile-med-champinjonsas-och-rastekt-potatis/
Utrustning
- Stekhäll eller stekpanna
- Spackelspadar
- Stekspade
- Kniv
- Mandolin
- Skärbräda
- Termometer
- Smakskedar
Ingredienser
- 600 gram fläskytterfilé, urbenad kotlettrad, fläsknoisette
- 1 knippe timjan
- 1 kg potatis
- rapsolja
- smör
- salt
- svartpeppar
Champinjonsås med portvin
- 300 gram skogschampinjoner
- 1 gul lök
- 100 gram smör
- 2 msk vetemjöl
- 1 dl portvin (helst vitt portvin)
- 2,5 dl grädde
- 2,5 dl mjölk
- 50 gram Gorgonzola
- salt
- svartpeppar
Lämna ett svar