Julmat på stekhäll – No. 93
Välkomna till ett fullspäckat avsnitt med julmat på stekhäll. Jag har försökt att hålla mig borta från julmat i mina filmer MEN jag måste bara ta er med när jag lagar det småvarma till julbordet. Kamerakvinnan säger att i år så ska vi skala ner julbordet till endast 12 rätter och jag kan säga att jag krigat hårt för mina 5 varma rätter som är med i filmen. Så fram med stekhällen och laga julmat alla stekhällslovers ❤️?☃️★ Köttbullar med Angostura och nejlika★ Glöggläjsade och whiskyflamberade revben★ Eleganta prinskorvar★ Dansk rödkål★ Glöggdoftande brysselkål★ LimoncellotoddyDrycker i programmet och länkar till svensk produktsida och SystembolagetOCEAN JULÖL https://www.oceanbryggeriet.se/olsorterANGOSTURA BITTER https://grapevine.se/dryck/angostura-aromatic-bitter/SEAGRAM´S WHISKY https://grapevine.se/dryck/seagrams-vo-canadian-whisky/
Ingredienser
Kapten Mat´s Julköttbullar
- 500 gram blandfärs
- 1 ½ dl grädde
- ½ dl ströbröd
- 1 ägg
- 1-2 msk Skånsk senap
- 8 kryddpepparkorn
- 8 nejlikor
- 1 msk Angostura Bitter https://grapevine.se/dryck/angostura-aromatic-bitter/
- Salt
- Svartpeppar
Kapten Mat´s glöggläjs
- 1 msk färsk ingefära
- 1 msk Sambal Oelek
- 2 klyftor vitlök
- 2 msk rapsolja
- 1 ½ msk tomatpure
- 2 ½ dl alkoholfri glögg (den starka dricker du själv)
- ½ dl Rom https://grapevine.se/dryck/barcelo-gran-anejo/
- ½ dl sirap
- 1 kanelstång
- 5 kardemummakärnor
- 5 kryddpepparkorn
- 5 nejlikor
- 1 msk Kinesisk soja
Limoncellotoddy
- 6 cl Limoncello
- 6-8 cl kokande vatten
- 1 msk honung
- 1 påse Lemontea
- 1 skiva citron
- 5 hela nejlikor
Instruktioner
Glöggläjs
- Skala och hacka ingefära och vitlök. Fräs i olja i en minut
- Tillsätt Sambal Oelek samt tomatpuré och fräs i ytterligare en minut
- Tillsätt glöggen, sirap, soja och kanelstången.
- Mortla kardemumma, kryddpeppar och nejlikor och häll i.
- Häll i ev. rom och låt sedan sjuda i 15 minuter.
- Tag ur kanelstången och mixa runt med en stavmixer i någon minut.
- Lägg tillbaka kanelstången i gläjsen.
- Bryn de förkokta revbenen i en stekpanna och häll på så mycket gläjs du vill. Låt vätskan koka in i köttet. När det tystnar häller du på din favoritwhisky och flamberar revbenen. Klart för servering
- Överbliven gläjs låter du svalna, häller upp på en burk med lock och förvara i kylskåp.
Lämna ett svar