Julmat på stekhäll – No. 93

Välkomna till ett fullspäckat avsnitt med julmat på stekhäll. Jag har försökt att hålla mig borta från julmat i mina filmer MEN jag måste bara ta er med när jag lagar det småvarma till julbordet. Kamerakvinnan säger att i år så ska vi skala ner julbordet till endast 12 rätter och jag kan säga att jag krigat hårt för mina 5 varma rätter som är med i filmen. Så fram med stekhällen och laga julmat alla stekhällslovers ❤️?☃️
★ Köttbullar med Angostura och nejlika
★ Glöggläjsade och whiskyflamberade revben
★ Eleganta prinskorvar
★ Dansk rödkål
★ Glöggdoftande brysselkål
★ Limoncellotoddy
Drycker i programmet och länkar till svensk produktsida och Systembolaget
OCEAN JULÖL https://www.oceanbryggeriet.se/olsorter
ANGOSTURA BITTER https://grapevine.se/dryck/angostura-aromatic-bitter/
SEAGRAM´S WHISKY https://grapevine.se/dryck/seagrams-vo-canadian-whisky/
Portionär 4 pers

Ingredienser
  

Kapten Mat´s Julköttbullar

  • 500 gram blandfärs
  • 1 ½ dl grädde
  • ½ dl ströbröd
  • 1 ägg
  • 1-2 msk Skånsk senap
  • 8 kryddpepparkorn
  • 8 nejlikor
  • 1 msk Angostura Bitter https://grapevine.se/dryck/angostura-aromatic-bitter/
  • Salt
  • Svartpeppar

Kapten Mat´s glöggläjs

  • 1 msk färsk ingefära
  • 1 msk Sambal Oelek
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk rapsolja
  • 1 ½ msk tomatpure
  • 2 ½ dl alkoholfri glögg (den starka dricker du själv)
  • ½ dl Rom https://grapevine.se/dryck/barcelo-gran-anejo/
  • ½ dl sirap
  • 1 kanelstång
  • 5 kardemummakärnor
  • 5 kryddpepparkorn
  • 5 nejlikor
  • 1 msk Kinesisk soja

Limoncellotoddy

  • 6 cl Limoncello
  • 6-8 cl kokande vatten
  • 1 msk honung
  • 1 påse Lemontea
  • 1 skiva citron
  • 5 hela nejlikor

Instruktioner
 

Glöggläjs

  • Skala och hacka ingefära och vitlök. Fräs i olja i en minut
  • Tillsätt Sambal Oelek samt tomatpuré och fräs i ytterligare en minut
  • Tillsätt glöggen, sirap, soja och kanelstången.
  • Mortla kardemumma, kryddpeppar och nejlikor och häll i.
  • Häll i ev. rom och låt sedan sjuda i 15 minuter.
  • Tag ur kanelstången och mixa runt med en stavmixer i någon minut.
  • Lägg tillbaka kanelstången i gläjsen.
  • Bryn de förkokta revbenen i en stekpanna och häll på så mycket gläjs du vill. Låt vätskan koka in i köttet. När det tystnar häller du på din favoritwhisky och flamberar revbenen. Klart för servering
  • Överbliven gläjs låter du svalna, häller upp på en burk med lock och förvara i kylskåp.

Video

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating