Kaptenens Fiskgryta

Kan man laga fiskgryta på stekhäll? Visserligen finns det en uppsjö med olika modeller på marknaden men rent generellt går det alldeles utmärkt och tar man sig ”besväret” blir man rikt belönad med en gryta utöver det vanliga som gästerna kommer att älska.
Fiskgryta kan man laga på hur många sätt som helst men jag väljer gärna de klassiska medelhavsinslagen som fänkål, saffran och vitt vin i smakpaletten. Visst är det en hel del ingredienser som skall skivas och hackas men vad spelar det för roll när vårsolen skiner och det finns vitt vin i glaset. Skål vänner ⚓️
Förberedelser 20 minuter
Tilllagningstid 40 minuter
Måltid Fisk, Huvudrätt
Kök Mediterranean
Portionär 4 pers

Ingredienser
  

  • 250 gram laxfilé
  • 250 gram hälleflundra
  • 300 gram räkor med skal
  • 2 små gula lökar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 8 små potatisar
  • 5 klyftor vitlök
  • 4 stjälkar selleri
  • 1 grön paprika
  • 2 färska tomater
  • 2 msk tomatpuré (Muttis trippelkoncentrerade är bäst)
  • 2-3 dl vitt vin
  • 2 dl passerade tomater
  • 1 burk hela tomater
  • vatten ös på till önskad konsistens under hela tillagningen
  • 10 cl Pernod
  • 2 lagerblad
  • 1 påse saffran
  • 1 tsk fänkålsfrön
  • 1 tuss färsk timjan som får koka med
  • 1 msk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar

Gremolata

  • 1 knippe kruspersilja
  • 2 vitlöksklyftor (pressade el. finhackade)
  • 1 zesten av en citron

Video

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating