Att laga både förrätt och varmrätt ute på stekhällen så här i december är helt fantastiskt. Visst kan det bli lite kallt om öronsnibbarna men glädjen i att förbereda och lyckan i slutresultatet värmer gott.

I veckans avsnitt öppnar jag min burk med Vänerlöjrom som jag har förmånen att få beställa en gång om året av en kompis-kompis-kompis som är fiskare ute på Vänern. Sedan delar jag upp den i 10-15 småpåsar som jag fryser in och kan plocka fram vid ett antal väl valda tillfällen under kommande år.

Klassisk löjromstoast utan krusiduller
Svensk kärlek på burk…

Till varmrätt blir det en saffransdoftande fiskgryta Bouillabaisse.

Fransk kärlek…

Bouillabaisse är en karakteristisk fisk- och skaldjursgryta/soppa från det sydfranska köket med ingredienser som torsk, lax och ett nät blåmusslor samt starka personligheter som fänkål, vitlök, saffran, vitt vin och en skvätt Pernod.

Rätt tillagad med mycket kärlek skapar Bouillabaisse en oerhörd dynamik bland smaklökarna och en minnesvärd kväll för dina gäster. Var inte rädd för alla momenten för det är egentligen inte så komplicerat utan hemligheten är bra råvaror och en timma vid hällen (eller spisen). I fiskaffären brukar det alltid finnas lite småbitar av lax och vitfisk som blivit över som man kan få köpa för en billig peng.

Saffransdoftande Bouillabaisse vid sjökanten
Sabrering av Moët & Chandon “Brut Impérial”

Recept – Bouillabaisse

300 gram torsk (eller annan vitfisk)

300 gram lax

1 nät blåmusslor

1 liten fänkål

1 stor gul lök

2 morötter

2 vitlöksklyftor

1 hel och het chili

2 msk tomatpuré

1 påse saffran

2 lagerblad

1 liter fiskfond

2 dl vitt vin

En skvätt Pernod

Salt och peppar

Toppa med aioli, skalade räkor och krutonger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *