Lax med hollandaise på stekhäll

Laxfilé toppat med en klassisk tapenade serverat med vit sparris, hollandaisesås och smörstekt delikatesspotatis. Häll upp den ”Rosa Kyssen” i vinglaset och njut av vårsolen ute vid stekhällen.
April men framför allt påsken är lax, kyckling och rosévin för mig. Enkel och lättlagad mat som är både lätt och fräsch som står i direkt kontrast till vinterns tunga grytor. Buon appetito alla stekhällslovers ?⚓️
Den Rosa Kyssen från Tommasi hittar du här:
https://www.systembolaget.se/produkt/vin/tommasi-7243301/
Förberedelser 15 minuter
Tilllagningstid 40 minuter
Måltid Fisk, Huvudrätt
Kök Swedish
Portionär 4 pers

Ingredienser
  

Ingredienser

  • 600 gram lax
  • salt & vitpeppar
  • rapsolja
  • smör
  • potatis

Tapenade

  • 300 gram oliver
  • 2 msk kapris
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 sardeller
  • 3 msk pinjenötter
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl rapsolja

Hollandaisesås

  • 3 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 200 gram smör
  • 3 msk pressad citron
  • 1 krm salt

Garnering

  • stekt citron
  • vit sparris
  • hackad persilja
  • riven Västerbottensost

Instruktioner
 

Tapenade

  • Fyll en hög skål med oliver, kapris, vitlök, sardeller, pinjenötter, olivolja och rapsolja. Mixa med en stavmixer till önskad konsistens.

Hollandaisesås i kastull direkt på stekhäll

  • Smält smöret i en kastrull.
  • Vispa upp äggulorna tillsammans med vatten till ett krämigt skum i en kastrull.
  • Ta bort kastrullen med äggskummet och vispa i smöret. Först droppvis och sedan med en stridare stråle. Undvik att vispa i den vita bottensatsen från smöret.
  • Vispa i salt och den pressade citronsaften.
  • Om såsen inte tjocknat tillräckligt så flyttar du enkelt tillbaka kastrullen på stekhällen och vispar upp den till önskad konsistens. Här gäller det att vara vaksam så att den inte skär sig. Normalt sett så lagar man smörsåser i vattenbad men det fungerar utmärkt att laga dem i kastrull direkt på stekhällen.

Laxen

  • Skär upp laxfilén i portionsbitar. Salta och peppra.
  • Stek i mycket rapsolja och smör med skinnsidan nedåt.
  • Dela ett par citroner och stek tillsammans med laxen.
  • Ös fisken med olja och smör så behöver du inte vända fisken. På så vis behåller den sin fina form.
  • När laxen är nästan klar drar du upp den på sidan där det är lite svalare. Lägg i kokt avsvalnad färskpotatis i smörblandningen och stek på i ett par minuter.

Servering

  • Toppa den stekta laxen med ett par matskedar tapenade och Västerbottensost. Gratinera hastigt med en gasbrännare tills osten smälter. Strö över finhackad persilja. Servera med stekt citron, smörstekt potatis, vit sparris och hollandaisesås. Njut ett glas torrt rosévin från italienska Tommasi.

Video

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Recipe Rating