Efter förra veckans ungerska nationalrätt Gulasch så toppar jag här med nationalrätternas nationalrätt, nämligen en indonesisk Nasi goreng. Det kan vid första anblicken kännas lite simpelt med stekt ris uppblandat med ägg, tofu och grönsaker men man skall aldrig underskatta en vällagad Nasi goreng och speciellt inte lagad utomhus på stekhäll en kall januaridag.

Grunden är alltid en bra sambal bestående av schalottenlök, vitlök och chili som man mortlar ihop till en slät och fin blandning. Dock insåg jag att min mortel var alldeles för liten och klen. Den passar utmärkt för att mortla kryddor men i detta fallet så passade den inte, vilket gjorde att min sambal inte gick ihop sig så som jag önskade. Det blev bra ändå till slut men är man perfektionist så är man.

Härliga asiatiska long beans istället för ärtor gjorde rätten ännu mer “asiatisk” och spännande.

Jag handlade ingredienserna i min lokala “kinesaffär” och fann allt jag behövde. Extra glad blev jag över att jag hittade en riktigt fin asiatisk tofu som jag tärnade ner i Nasi gorengen. Jag måste även rekommendera dig att investera några tior i en förpackning Ketjap manis som är en asiatisk söt soyasås. Den tillsammans med en klassisk kinesisk soya ger ett otroligt djup med sin sötma och sälta. Givetvis går den att använda i annan matlagning också så den kommer att gå åt. Jag lovar

Ketjap manis

Tofu tillsatte jag för att det är både gott och nyttigt men också för att tillföra ytterligare en proteinkälla till min annars helt vegetariska Nasi goreng. Sen både rörde jag ned tre ägg samt toppade rätten med stekt ägg.

Proteiner i min vegetariska Nasi goreng är tofu och ägg

Nasi goreng betyder stekt ris och det skall wokas vilket innebär att man hela tiden måste jobba med en stor stekspade för att det inte skall få en bränd stekyta. Hällen blir som en enda stor wokpanna och det är det som gör den här rätten så praktisk att laga på stekhäll utomhus. Vill man bli av med kylskåpsrester är detta ett ypperligt tillfälle att rensa ut. Så fram med hällen från garaget och laga mat utomhus trots att vi är mitt i vintern.

Ha en bra dag alla stekhälls-lovers!

Indonesisk Nasi goreng för 4 personer

  • Jasminris – gärna från kylen som blivit över sen tidigare
  • 10 Schalottenlökar – både som friterad topping och i sambal
  • 1 hel Vitlök
  • Färsk chili (efter behag och styrka)
  • Ett knippe Long beans
  • En förpackning Tofu
  • 8 Ägg (både nedrört i riset och stekt på toppen vid servering
  • Ketjap manis (både vid tillagning och på matbordet)
  • Kinesisk soya (både vid tillagning och på matbordet)
  • Salt

Instruktionsfilmen på YouTube. Kom ihåg att prenumerera för att inte missa kommande avsnitt.

Oväntade gäster dök upp

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *