Med stor risk att låta klyschig men det här är verkligen svensk husmanskost när den är som bäst. Det är en relativt billig maträtt, mättande, lättlagad och framför allt oerhört välsmakande. Det som händer rent smakmässigt i munnen är när det salta knaperstekta fläsket möter den söta och mjälla löksåsen. Den upplevelsen är så njutbar att jag nästan drömmer om denna fantastiska husmanskost på nätterna. Servera gärna med en kall Pripps blå till.

Att sedan få laga den utomhus kylig vinterdag är oslagbart. Tänk bara vad skönt att få slippa allt stekos inne i köket. Det finns ytterligare en maträtt som jag helst undviker att laga inne och det är stekt strömming med potatismos.

Jag börjar med att knapersteka det rimmade sidfläsket. Så långt är det superenkelt men sen kommer vi till såsen som är något lite knixigare men följ mina enkla tips så klarar du det galant.

Börja med att fräsa löken i olja. Här vill jag driva ut vätskan och få bort den råa löksmaken. Efter ca. 5-7 minuter har löken blivit karamelliserad och är så där söt och god som vi vill ha den i såsen. Viktigt är att absolut inte bryna löken utan bara fräsa den. Därefter strör du över vetemjöl och jobbar in det i löken. Sedan tillsätter du mjölken under ständig vispning tills såsen reder sig. Låt såsen stå och puttra på hällen i några minuter och därefter saltar du och drar några varv med pepparkvarnen. Tillsätt även lite kinesisk soya för ett skönt djup.

Eftersom stekhällen är som en enda stor stekpanna så förångas mycket vätska under tillagningen så du måste ösa såsen med mer mjölk tills du hittar en bra konsistens. I slutet så kan du även blanka av såsen med en klick smör för att lyfta upp och runda av smaken ytterligare en nivå.

Sen är det klart. Bara att servera tillsammans med nykokt potatis och en kall öl.

Recept på stekt fläsk med löksås på stekhäll

  • 800 gram rimmat sidfläsk
  • 4 lökar
  • 2 msk vetemjöl
  • 5-8 dl mjölk
  • Några droppar Kinesisk soya
  • Salt och peppar. Vit- eller svartpeppar spelar ingen roll utan är efter tycke och smak.
  • Nyriven muskot
  • Smör. Att blanka av med i slutet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *