Smörstekt röding med hollandaisesås och forellrom serverat med stekt sparris och färskpotatis är fiskrätten No. 1 på stekhällen när vårsolen tittar fram på allvar.

I veckans avsnitt visar jag hur enkelt man slår en klassisk hollandaisesås OCH kokar färskpotatis på stekhällen. Men kan man verkligen göra det undrar du nu kanske? Visst skiljer sig alla våra stekhällar i sin utformning men är hällen någorlunda djup så går det alldeles utmärkt.

Filéa med vass kniv

Att röding tillhör laxfiskarnas elegantaste släkte bekräftas redan när det skall fileas då den är så elegant och fulländad i sin kropp jämfört med andra fiskar.

Koka potatis i stekhällen fungerar alldeles utmärkt

Använd stekhällen som ett enda stort och lättarbetat vattenbad där du smälter både smöret och vispar ihop din egna hollandaisesås

Egen hollandaise är enklare att laga än vad man tror
Ta upp potatisen med en hålslev och…
…vippa sedan hällen för att bli av med potatisvattnet för nu skall det stekas röding!
Salt och svartpeppar
Stek i 100% rent smör för bästa resultat
Stekt grön sparris är numera vardagslyx året om
Du kan laga allt på din stekhäll
Ös fisken med det heta smöret mot slutet så slipper du vända den
Rör försiktigt i en mycket stor matsked forellrom i hollandaisen strax innan servering
Även de billigaste vinerna från Alsace passar ypperligt till stekt röding med hollandaisesås

Recept för fyra personer

  • En hel röding på ca 1,2 kilo eller fyra filéer
  • Färskpotatis
  • En knippe grön sparris
  • Färsk dill
  • Citron
  • Rent smör
  • Salt och svartpeppar

Hollandaisesås

  • 300 g smör (gärna osaltat)
  • 2 äggulor
  • 2 msk pressad färsk citron
  • 1 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
Bon appetito alla stekhällslovers

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *